SÁCALE PARTIDO AL ACEITE DE COCINA USADO
Tal como se anunció en Facebook, ayer realizamos la primera salida fotográfica, y fuimos a la 15ª Festa del Modernisme, en la Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló, Barcelona).

En una de las representaciones teatrales, donde aparecían unas lavanderas de la época, nos dieron una receta de cómo hacer jabón con aceite de cocina usado, que he querido compartir con todos vosotros.
Pero antes toca concienciarnos del peligro que comporta tirar el aceite usado en la cocina por el fregadero, así como del consumo frecuente de ciertos detergentes.
¡NO TIRAR EL ACEITE POR EL FREGADERO!
En la naturaleza existen pocos organismos que sean capaces de descomponer el aceite, por lo que si vertemos el aceite por el fregadero, complicamos el proceso de tratamiento de aguas residuales.
Sólo un litro de aceite usado contamina alrededor de un millón de litros de agua.
-
Ver video: Los aceites de cocina usados son los principales contaminantes de las aguas (Greenhabit.es)
¿QUÉ PASA CON LOS DETERGENTES?
La mayoría de los detergentes convencionales utilizan fosfatos, fosfanatos o percarboxilatos (compuestos químicos que contienen fósforo). Los hacen servir para suavizar el agua y evitar que las partículas de suciedad vuelvan a depositarse en la ropa.
Estas sustancias actúan como fertilizantes de las algas en ríos y embalses, provocando que se reproduzcan muy deprisa y sin control. Cuando las algas mueren, las bacterias las descomponen en un proceso que consume grandes cantidades de oxígeno en el agua, que deja de ser disponible para la fauna acuática. El resultado es que los lagos y ríos quedan sin oxígeno y mueren.
Los fosfatos no son imprescindibles. En algunos estados de EEUU y en Europa su uso está prohibido y en otros restringido.
Hay algunos detergentes que contienen además, agentes antibacterianos, que para limpiar la ropa no tienen una utilidad práctica, pero pueden causar desequilibrios en la vida acuática.
También hay detergentes con blanqueadores, que contienen oxígeno y cloro, que pueden convertirse en componentes organoclorados, como dioxinas y furantos , que causan muchos problemas de salud (disrupciones hormonales, malformaciones de fetos, cáncer) y se acumulan en los tejidos de los seres vivos.
COSAS QUE PODEMOS HACER
- Utilizar un poco menos de detergente: según una revista de consumidores, los fabricantes aconsejan utilizar más detergente del que es realmente necesario.
- Comprar un detergente bajo en fosfatos, y mucho mejor si está libre de ellos: en este caso se recomienda la compra de productos ecológicos.
- Hacer servir productos elaborados por nosotros mismos: un ejemplo podría ser, detergente líquido para lavar a mano o a máquina (rallamos 300 gr de jabón natural, que mezclamos con 2 litros de agua y unas gotas del aceite esencial de lavanda; con medio vaso es suficiente).
Con relación a este último punto, vamos a ver a continuación, algún que otro ejemplo más.
RECETAS PARA HACER JABÓN CON ACEITE DE COCINA USADO
Hagamos jabón a partir de aceite de cocina usado (Ecologistes de Catalunya)
- 3 Litros de aceite de freir usado
- 3 Litros de agua
- 1/2 kg de Sosa caústica (la encontraremos en las droguerías)
Unos días antes de hacer el jabón, disolvemos la sosa caustica en agua, en un espacio al aire libre. Se ha de tener cuidado, ya que la sosa quema la piel.
Guardar la disolución en botellas.
En un barreño de plástico, verter el aceite bien colado e ir añadiendo la disolución de sosa y agua poco a poco, sin parar de remover con una cuchara de madera.
Al cabo de una hora aproximadamente, obtendréis una pasta.
Ponerla en un molde de plástico. Dos o tres días después, cortar las pastillas de jabón.
- 50 Coses senzilles que tu pots fer per a salvar la Terra. The Earth Works Group. «La Caixa» Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona.
- Limpieza ecológica del hogar. Ecolología del hogar. Revista Integral (Nº 390). MC Ediciones.
- www.coloniamodernista.cat
- www.ecologistes.cat
- www.youtube.com
- Daniel Álvarez Duarte. Fotógrafo autodidacta (Además de la foto indicada, ha realizado la foto de portada del artículo).
Marta Alcaraz Rodríguez
Naturópata y Autora del Blog
TREU-LI PARTIT A L’OLI DE CUINA USAT
Tal com es va anunciar en Facebook, ahir varem realitzar la primera sortida fotogràfica, i vam anar a la 15ª Festa del Modernisme, en la Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló, Barcelona).

En una de les representacions teatrals, on apareixien unes bugaderes de l’època, ens van donar una recepta de com fer sabó amb oli de cuina usat, que he volgut compartir amb tots vosaltres.
Però abans toca conscienciar-nos del perill que comporta tirar l’oli usat en la cuina per l’aigüera, així com del consum freqüent de certs detergents.
NO TIRAR L’OLI PER L’AIGÜERA!
En la naturalesa existeixen pocs organismes que siguin capaços de descompondre l’oli, per la qual cosa si vessem l’oli per l’aigüera, compliquem el procés de tractament d’aigües residuals.
Només un litre d’oli usat contamina al voltant d’un milió de litres d’aigua.
-
Veure video: Los aceites de cocina usados son los principales contaminantes de las aguas (Greenhabit.es)
QUÈ PASSA AMB ELS DETERGENTS?
La majoria dels detergents convencionals utilitzen fosfats, fosfanats o percarboxilats (compostos químics que contenen fòsfor). Els fan servir per suavitzar l’aigua i evitar que les partícules de brutícia tornin a dipositar-se a la roba.
Aquestes substàncies actuen com a fertilitzants de les algues en rius i embassaments, provocant que es reprodueixin molt de pressa i sense control. Quan les algues moren, els bacteris les descomponen en un procés que consumeix grans quantitats d’oxigen en l’aigua, que deixa de ser disponible per a la fauna aquàtica. El resultat és que els llacs i rius queden sense oxigen i moren.
Els fosfats no són imprescindibles. En alguns estats d’EUA i a Europa el seu ús està prohibit i en altres restringit.
Hi ha alguns detergents que contenen a més, agents antibacterians, que per netejar la roba no tenen una utilitat pràctica, però poden causar desequilibris en la vida aquàtica.
També hi ha detergents amb blanquejadors, que contenen oxigen i clor, que poden convertir-se en components organoclorats, com a dioxines i furantos , que causen molts problemes de salut (disrupcions hormonals, malformacions de fetus, càncer) i s’acumulen en els teixits dels éssers vius.
COSES QUE PODEM FER
- Utilitzar una mica menys de detergent: segons una revista de consumidors, els fabricants aconsellen utilitzar més detergent del que és realment necessari.
- Comprar un detergent baix en fosfats, i molt millor si està lliure d’ells: en aquest cas es recomana la compra de productes ecològics.
- Fer servir productes elaborats per nosaltres mateixos: un exemple podria ser, detergent líquid per rentar a mà o a màquina (es ratllen 300 gr de sabó natural, que barregem amb 2 litres d’aigua i unes gotes de l’oli essencial d’espígol; amb mig got és suficient).
En relació amb aquest últim punt, anem a veure a continuació, algun que un altre exemple més.
RECEPTES PER FER SABÓ AMB OLI DE CUINA USAT
Fem sabó a partir d’oli de cuina usat (Ecologistes de Catalunya)
- 3 Litres d’oli de sofregir usat
- 3 Litres d’aigua
- 1/2 kg de sosa caústica (la trobarem en les drogueries)
Uns dies abans de fer el sabó, dissolem la sosa caústica en aigua, en un espai a l’aire lliure. S’ha d’anar amb compte, ja que la sosa crema la pell.
Guardar la dissolució en ampolles.
En un gibrell de plàstic, abocar l’oli ben colat i anar afegint la dissolució de sosa i aigua a poc a poc, sense parar de remoure amb una cullera de fusta.
Al cap d’una hora aproximadament, obtindreu una pasta.
Posar-la en un motlle de plàstic. Dos o tres dies després, tallar les pastilles de sabó.
- 50 Coses senzilles que tu pots fer per a salvar la Terra. The Earth Works Group. «La Caixa» Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona.
- Limpieza ecológica del hogar. Ecolología del hogar. Revista Integral (Nº 390). MC Ediciones.
- www.coloniamodernista.cat
- www.ecologistes.cat
- www.youtube.com
- Daniel Álvarez Duarte. Fotògraf autodidacte (A més a més de la foto indicada, ha realitzat la foto de portada de l’article).