Archivo de la etiqueta: cosmetica natural

El tomillo, un antibiótico natural / La farigola, un antibiòtic natural

Català Bandera de Cataluña

El tomillo, un antibiótico natural

 Tomillo (Thymus vulgaris L.)

La denominación thymus proviene del griego thymos (ánimo), y del latín vulgaris (vulgar). Su significado original era “humo”, que probablemente hace referencia a su intenso aroma.

También es conocido como: estremoncillo, tremoncillo, timó, frigola y timonet.

Historia

La primera noticia que tenemos del tomillo la encontramos en el antiguo Egipto, donde era considerada propiedad exclusiva de los dioses. Y teniendo en cuenta su acción antibacteriana y antiputrefacción, era utilizada para embalsamar tan sólo las momias de los faraones.

Contrariamente, en la antigua Grecia, los helenos eruditos en la materia no la incluyeron en sus tratados botánicos, al no disponer de esta planta en la zona debido a sus necesidades físicas y climáticas.

Fue en la Edad Media cuando se dio a conocer su efecto curativo sobre los pulmones y los bronquios. La abadesa Hildegard von Bingen alababa las propiedades del tomillo en caso de ahogos, asma y tos ferina.

A lo largo de la historia, sus propiedades terapéuticas se han ido confirmando y consolidándose, además de convertirse en un ingrediente indispensable en la cocina mediterránea por su sabor agradable, y gran aroma.

Thymus vulgaris
Thymus vulgaris (imagen extraída de Wikipedia)

Descripción

De la familia de las Lamiaceas (Labiadas), el tomillo es fiel amigo de los lugares áridos y pedregosos. Lo podemos encontrar en la tierra baja y montaña media en toda la región mediterránea, aunque es una planta cosmopolita, pues crece por todas partes, sobre todo en zonas soleadas. Varias subespecies crecen en los Pirineos, y el País Valenciano, aunque no lo encontraremos en las Islas Baleares. Actualmente es cultivada en jardines y en campos como planta medicinal.

El tomillo es un pequeño arbusto, de unos 30 a 40 cm de altura, con tallo leñoso y una raíz axonomorfa. Las ramas son pardas, compactas y derechas cubiertas de hojas opuestas y de forma lineal, lanceoladas, de color gris, pequeñas, aterciopeladas, siendo blanquecinas en el envés. En las axilas, en la parte superior de las ramas, se forman verticilos impares compuestos por menudas florecillas rosas o blancas. El fruto es un tetraquenio marrón.

Toda la planta es aromática y odorífera. Su sabor y aroma es intenso, penetrante, fragante, algo mentolado.

Florece de principios de marzo a junio, recolectando su parte aérea al inicio de la floración, cortándola, sin arrancarla.

Sabías queLa tradición dice que se tiene que recoger el Viernes Santo, durante la Semana Santa

Especies relacionadas

El tomillo tiene una facilidad natural para hibridarse y crear subespecies y variedades diferentes, pero la más parecida al tomillo es el Serpol (Thymus serpyllum), también conocida como tomillo de montaña o saba de pastor.

Se trata de una especie autóctona de la península ibérica, un poco más resistente al frío que el tomillo común y crece sobre suelos ácidos. Con 15 subespecies diferentes, ésta se encuentra en las pastures de alta montaña. Son menos leñosas y menos aromáticas que el tomillo, con las flores reunidas en glomérulos en el ápex de los tallos. Se pueden confundir entre elles y con el tomillo, pero tienen propiedades similares y se pueden hacer servir de la misma manera.

También existe el tomillo limonero (Thymus x citriodorus) que es un híbrido entre el tomillo común y el Thymus pulegioides. Tiene un aroma muy intenso con sabor de limón que se aprovecha en la cocina.

Composición

Desde el punto de vista farmacológico, los principios activos más importantes son los derivados del ácido cafeico (sobre todo el ácido rosmarínico), los flavonoides, los triterpenos y el aceite esencial, con sus componentes timol, p-cimeno y carvacrol.

¿Qué parte se utiliza?

En medicina se emplean las hojas y flores secas.

Planta seca de tomillo
Planta seca de tomillo

Propiedades

  • Antialopécico: aplicado en forma de loción dando fricciones en el cuero cabelludo, fortifica el pelo, pero no regenera el folículo muerto.
  • Antiespasmódica: gracias a los flavonoides, es antiespasmódico (evita la tos no productiva), ya que logra relajar el músculo liso bronquial.
  • Antiparasitaria (vermífuga): provoca la expulsión de los gusanos intestinales tales como las lombrices de los niños debido a una de las fracciones que componen la esencia.
  • Antiséptico: El aceite esencial contiene dos sustancias muy potentes, son los fenoles timol y carvacrol con propiedad antibacteriana y antifúngica. El primero de ellos tiene además un fuerte efecto antimicrobiano contra distintas bacterias, virus y hongos. Esta capacidad antimicrobiana potencia la salida a sangre de glóbulos blancos estimulando las propias defensas del individuo. Además tiene la capacidad de elevar los niveles de trombocitos en sangre
  • Expectorante y mucolítica: gracias a los terpenos que contiene, favorece principalmente la expectoración. Tanto los vahos como inhalaciones de la infusión facilitan la expulsión de flemas y secreciones del sistema respiratorio.
  • Digestiva y aperitiva: si se toma después de las comidas es digestiva, y si se toma antes te abre el apetito.

Además de todas estas propiedades es: antihelmíntica, antioxidante, astringente suave, balsámica, carminativa, cicatrizante, colerética (estimula la producción de bilis), culinaria, diaforética, diurética y tónica.

Sabías queEl tomillo es, por así decirlo, el antibiótico del pobre. Desde la Antigüedad se conocen sus propiedades antisépticas. ¿Os acordáis del famoso “vinagre de los cuatro ladrones? En su composición entraba también el tomillo.

Indicaciones

  • Afecciones respiratorias: gripe, resfriado, irritación de garganta, bronquitis, rinitis, faringitis, amigdalitis, gingivitis, procesos asmáticos leves.
  • Problemas digestivos: indigestión, combatir espasmos gastrointestinales, gastritis prolongadas, meteorismos y gases, diarreas, dolores intestinales, limpiar lombrices intestinales, halitosis.
  • Por vía tópica se destina calmar los dolores de: reuma, golpes y contusiones, lumbalgias y mialgias. Mitiga el dolor de muelas y neutraliza las infecciones bucales.

Además de tratarse de una planta tónica, muy señalada para tratar estados des debilidad y astenia.

Se ha usado asimismo para: reducir la sudoración, combatir los hogos de la piel (micosis), fortalecer el cuero cabelludo y frenar la caída de cabello, heridas, voltaditis, furúnculos, hongos, baños de asiento para la cistitis, uretritis, vaginitis, prostatitis, ataques alérgicos como la polinosis, conjuntivitis, alivia la tensión menstrual y los dolores asociados, aplaca los calambres, además de para el tratamiento de verrugas y acné.

Preparados y aplicaciones

Se utilizan preparados orales como decocción o infusión, extracto líquido (zumo, gotas, pastillas), tintura, sopa de tomillo, jarabe, así como preparados de uso tópico como oleato de tomillo, alcohol de tomillo, decocción para lavados, colutorios, colirios, compresas, y el aceite esencial para masajes, baños y vaporizaciones.

La planta de tomillo está especialmente indicada para los niños. Las presentaciones más adecuadas son zumos y jarabes especiales sin alcohol ni azúcar.

Infusión de tomillo con miel y limón
Infusión de tomillo con miel y limón
  • Infusión o decocción:

Infusión: verter 150 ml de agua caliente sobre 1 o 2 cucharadas de postre de planta (hojas y sumidades floridas), dejarla reposar 10-15 minutos, se cuela y ya se puede tomar.

Decocción: se necesitan 15 gramos de tomillo por litro de agua hirviendo (o 1 cucharada de postre por taza). Se hierve 5 minutos, se deja reposar otros 10, se cuela y está listo para tomar.

Para uso terapéutico es recomendable tomar hasta 3 tazas al día antes o después de las comidas. Cuando sientas los primeros síntomas del resfriado, tómate inmediatamente una taza de tomillo. Tomar de dos a tres veces al día cuando ya estamos en medio del tratamiento. Y como preventivo para este invierno, con una taza al día es suficiente. Si se nota amargo, se puede endulzar con un poco de azúcar o miel.

Sabías queLa infusión de tomillo favorece el trabajo intelectual. Poetas, filósofos, ingenieros, doctores, abogados, investigadores ¡El tomillo es vuestra hierba!

  • Extracto fluido:

De 30 a 40 gotas por toma, 3 veces al día preferentemente después de las comidas.

Es una planta que combina muy bien con: romero, amapola, malva, gordolobo, perpetua, mirto, nogal, eucalipto, pino silvestre, ajedrea, entre otras.

Cosmética natural

El tomillo, en decocción o bien la loción, es un buen remedio tradicional para reforzar el cuero cabelludo. Se integra en cremas, pomadas y colutorios.

Los tallos frescos sirven para la obtención de la esencia de tomillo, que es rica en timol y que se emplea en odontología y en cosmética para la fabricación de pastas y aguas dentífricas.

Actúa  también como desodorante.

Si algún día se quiere hacer un baño de tomillo, verter 4 l de aguar hirviendo sobre 500 gr de planta de tomillo, colarlo y echarlo en un baño completo.

En la cocina

En España, junto con la ajedrea, el orégano y la menta, el tomillo compite como planta aromática. Combina muy bien con otras plantas aromáticas como el perejil, el laurel o el romero.

Se ha empleado desde muy antiguo en la cocina como condimento aromatizante, en guisos de carnes y pescado, para sazonar arroces, aliñar ensaladas y verduras, y elaborar sopas y caldos vegetales. Precisa de cocciones lentas para dar tiempo a que el guiso se impregne de sus aromas.

Por sus propiedades antisépticas, se recomienda añadirlas en los confitados, escabeches y los aceites para conservar quesos.

El tomillo forma parte de las hierbas provenzales y de salsas, como por ejemplo la francesa bouquet garni, y también perfuma y aromatiza el licor Bénédictine o con ella podemos elaborar la famosa ratafía.

Thymus vulgaris
Thymus vulgaris (imagen extraída de Wikipedia)

Advertencias

Durante el embarazo o la lactancia, sólo se deberían utilizar preparados de hierba de tomillo bajo supervisión médica, ya que no existen suficientes datos científicos al respecto.

No es conveniente utilizarlo en niños menores de 12 años o persones que sufran alteraciones gastrointestinales tales como úlcera gastroduodenal y gastritis.

Tampoco persones con enfermedades neurológicas como puede ser el Parkinson y la epilepsia. En ocasiones, la esencia puede dar reacciones alérgicas sobre todo en niños llegando incluso a provocar fenómenos convulsivos.

El timol, el componente mayoritario del aceite esencial puede causar daño hepático, albuminuria (excreción por orina de albúmina) y hematuria (sangre en orina).

Los baños de tomillo no son recomendables en caso de heridas o inflamaciones cutáneas, fiebre, insuficiencia cardíaca o hipertensión.

Bibliografía

img-20160911-wa0028

Marta Alcaraz Rodríguez

Naturópata, Reflexóloga podal y Autora del Blog

Atención La información presentada en esta página web no puede en ningún caso sustituir a un diagnóstico médico. Consulte con su médico cualquier aplicación con fines terapéuticos. La autora no se responsabiliza del uso indebido de la información presentada, así como no tiene por que estar de acuerdo con la totalidad del contenido de los post publicados.

Raya separadora

La farigola, un antibiòtic natural


Farigola (Thymus vulgaris L.)

La denominació thymus prové del grec thymos (ànim), i del llatí vulgaris (vulgar). El seu significat original era “fum”, que probablement fa referència a la seva intensa aroma.

També és conegut com: estremoncillo, tremoncillo, timó, frigola i timonet.

Història

La primera notícia que tenim de la farigola la trobem en l’antic Egipte, on era considerada propietat exclusiva dels déus. I tenint en compte la seva acció antibacteriana i antiputrefacción, era utilitzada per a embalsamar tan sols les mòmies dels faraons.

Contràriament, en l’antiga Grècia, els hel·lens erudits en la matèria no la van incloure en els seus tractats botànics, al no disposar d’aquesta planta en la zona a causa de les seves necessitats físiques i climàtiques.

Va ser en l’Edat Mitjana quan es va donar a conèixer el seu efecte curatiu sobre els pulmons i els bronquis. L’abadessa Hildegard von Bingen lloava les propietats de la farigola en cas d’ofecs, asma i tos ferina.

Al llarg de la història, les seves propietats terapèutiques s’han anat confirmant i consolidant-se, a més de convertir-se en un ingredient indispensable en la cuina mediterrània pel seu sabor agradable, i gran aroma.

Thymus vulgaris
Thymus vulgaris (imatge treta de Wikipedia)

Descripció

De la família de les Lamiaceas (Labiadas), la farigola és fidel amic dels llocs àrids i pedregosos. Ho podem trobar en la terra baixa i muntanya mitjana en tota la regió mediterrània, encara que és una planta cosmopolita, perquè creix pertot arreu, sobretot en zones assolellades. Diverses subespècies creixen als Pirineus, i el País Valencià, encara que no ho trobarem a les Illes Balears. Actualment és conreada en jardins i en camps com a planta medicinal.

La farigola és un petit arbust, d’uns 30 a 40 cm d’altura, amb tija llenyosa i una arrel axonomorfa. Les branques són marrons, compactes i dretes cobertes de fulles oposades i de manera lineal, lanceolades, de color gris, petites, vellutades, sent blanquinoses en el revés. En les axil·les, en la part superior de les branques, es formen verticils imparells compostos per petites flors roses o blanques. El fruit és un tetraquenio marró.

Tota la planta és aromàtica i odorífera. El seu sabor i aroma és intens, penetrant, fragant, una mica mentolat.

Floreix de principis de març a juny, recol·lectant la seva part aèria a l’inici de la floració, tallant-la, sense arrencar-la.

Sabías queLa tradició diu que s’ha de recollir el Divendres Sant, durant la Setmana Santa

Espècies relacionades

La farigola té una facilitat natural per a hibridar-se i crear subespècies i varietats diferents, però la més semblant a la farigola és el Serpol (Thymus serpyllum), també coneguda com a farigola de muntanya o saba de pastor.

Es tracta d’una espècie autòctona de la península ibèrica, una mica més resistent al fred que la farigola comuna i creix sobre sòls àcids. Amb 15 subespècies diferents, aquesta es troba en les pasturis d’alta muntanya. Són menys llenyoses i menys aromàtiques que la farigola, amb les flors reunides en glomèruls en el àpex de les tiges. Es poden confondre entre dobles eles i amb la farigola, però tenen propietats similars i es poden fer servir de la mateixa manera.

També existeix la farigola llimoner (Thymus x citriodorus) que és un híbrid entre la farigola comuna i el Thymus pulegioides. Té una aroma molt intensa amb sabor de llimona que s’aprofita en la cuina.

Composició

Des del punt de vista farmacològic, els principis actius més importants són els derivats de l’àcid caféic (sobretot l’àcid rosmarínico), els flavonoides, els triterpens i l’oli essencial, amb els seus components timol, p-cimeno i carvacrol.

Quina part s’utilitza?

En medicina s’empren les fulles i flors seques.

Planta seca de farigola
Planta seca de farigola

Propietats

  • Antialopècic: aplicat en forma de loció donant friccions en el cuir cabellut, fortifica el pèl, però no regenera el fol·licle mort.
  • Antiespasmòdica: gràcies als flavonoides, és antiespasmòdic (evita la tos no productiva), ja que aconsegueix relaxar el múscul llis bronquial.
  • Antiparasitària (vermífuga): provoca l’expulsió dels cucs intestinals com ara els cucs dels nens a causa d’una de les fraccions que componen l’essència.
  • Antisèptic: L’oli essencial conté dues substàncies molt potents, són els fenols timol i carvacrol amb propietat antibacteriana i antifúngica. El primer d’ells té a més un fort efecte antimicrobià contra diferents bacteris, virus i fongs. Aquesta capacitat antimicrobiana potència la sortida a sang de glòbuls blancs estimulant les pròpies defenses de l’individu. A més té la capacitat d’elevar els nivells de trombòcits en sang.
  • Expectorant i mucolítica: gràcies als terpens que conté, afavoreix principalment l’expectoració. Tant els bafs com inhalacions de la infusió faciliten l’expulsió de flegmes i secrecions del sistema respiratori.
  • Digestiva i aperitiva: si es pren després dels menjars és digestiva, i si es pren abans t’obre l’apetit.

A més de totes aquestes propietats és: antihelmíntica, antioxidant, astringent suau, balsàmica, carminativa, cicatritzant, colerètica (estimula la producció de bilis), culinària, diaforètica, diürètica i tònica.

Sabías que La farigola és, per dir-ho així, l’antibiòtic del pobre. Des de l’Antiguitat es coneixen les seves propietats antisèptiques. Us recordeu del famós “vinagre dels quatre lladres? En la seva composició entrava també la farigola.

Indicacions

  • Afeccions respiratòries: grip, refredat, irritació de gola, bronquitis, rinitis, faringitis, amigdalitis, gingivitis, processos asmàtics lleus.
  • Problemes digestius: indigestió, combatre espasmes gastrointestinals, gastritis prolongades, meteorismes i gasos, diarrees, dolors intestinals, netejar cucs intestinals, halitosis.
  • Per via tòpica es destina calmar els dolors de: reuma, cops i contusions, lumbàlgies i miàlgies. Mitiga el mal de queixal i neutralitza les infeccions bucals.

A més de tractar-se d’una planta tònica, molt assenyalada per a tractar estats donis feblesa i astènia.

S’ha usat així mateix per a: reduir la sudoració, combatre els fongs de la pell (micosi), enfortir el cuir cabellut i frenar la caiguda de cabell, ferides, voltaditis, furóncols, fongs, banys de seient per a la cistitis, uretritis, vaginitis, prostatitis, atacs al·lèrgics com la pol.linosis, conjuntivitis, alleuja la tensió menstrual i els dolors associats, aplaca les enrampades, a més de per al tractament de berrugues i acne.

Preparats i aplicacions

S’utilitzen preparats orals com a decocció o infusió, extracte líquid (suc, gotes, pastilles), tintura, sopa de farigola, xarop, així com preparats d’ús tòpic com oleat de farigola, alcohol de farigola, decocció per a rentades, col·lutoris, col·liris, compreses, i l’oli essencial per a massatges, banys i vaporitzacions.

La planta de farigola està especialment indicada per als nens. Les presentacions més adequades són sucs i xarops especials sense alcohol ni sucre.

Infusió de farigola amb mel i llimona
Infusió de farigola amb mel i llimona
  • Infusió o decocció:

Infusió: abocar 150 ml d’aigua calenta sobre 1 o 2 cullerades per a postres de planta (fulles i flors), deixar-la reposar 10-15 minuts, es cola i ja es pot prendre.

Decocció: es necessiten 15 grams de farigola per litre d’aigua bullint (o 1 cullerada per a postres per tassa). Es bull 5 minuts, es deixa reposar altres 10, es cola i està llest per a prendre.

Per a ús terapèutic és recomanable prendre fins a 3 tasses al dia abans o després dels menjars. Quan sentis els primers símptomes del refredat, pren-te immediatament una tassa de farigola. Prendre de dos a tres vegades al dia quan ja estem enmig del tractament. I com a preventiu per a aquest hivern, amb una tassa al dia és suficient. Si es nota amarg, es pot endolcir amb una mica de sucre o mel.

Sabías queLa infusió de farigola afavoreix el treball intel·lectual. Poetes, filòsofs, enginyers, doctors, advocats, investigadors La farigola és la vostra herba!

  • Extracte fluid:

De 30 a 40 gotes per presa, 3 vegades al dia preferentment després dels menjars.

És una planta que combina molt bé amb: romaní, rosella, malva, gordolobo, perpètua, murta, noguera, eucaliptus, pi silvestre, sajolida, entre altres.

Cosmètica natural

La farigola, en decocció o bé la loció, és un bon remei tradicional per a reforçar el cuir cabellut. S’integra en cremes, pomades i col·lutoris.

Les tiges fresques serveixen per a l’obtenció de l’essència de farigola, que és rica en timol i que s’empra en odontologia i en cosmètica per a la fabricació de pastes i aigües dentifrícies.

Actua també com a desodorant.

Si algun dia es vol fer un bany de farigola, abocar 4 l d’aigualir bullint sobre 500 gr de planta de farigola, colar-ho i tirar-ho en un bany complet.

En la cuina

A Espanya, juntament amb la sajolida, l’orenga i la menta, la farigola competeix com a planta aromàtica. Combina molt bé amb altres plantes aromàtiques com el julivert, el llorer o el romaní.

S’ha emprat des de molt antic en la cuina com a condiment aromatitzant, en guisats de carns i peix, per a assaonar arrossos, amanir amanides i verdures, i elaborar sopes i brous vegetals. Precisa de coccions lentes per a donar temps al fet que el guisat s’impregni de les seves aromes.

Per les seves propietats antisèptiques, es recomana afegir-les en els confitats, escabetxos i els olis per a conservar formatges.

La farigola forma part de les herbes provençals i de salses, com per exemple la francesa bouquet garni, i també perfuma i aromatitza el licor Bénédictine o amb ella podem elaborar la famosa ratafía.

Thymus vulgaris
Thymus vulgaris (imatge treta de Wikipedia)

Advertiments

Durant l’embaràs o la lactància, només s’haurien d’utilitzar preparats d’herba de farigola sota supervisió mèdica, ja que no existeixen suficients dades científiques sobre aquest tema.

No és convenient utilitzar-ho en nens menors de 12 anys o persones que sofreixin alteracions gastrointestinals com ara úlcera gastroduodenal i gastritis.
Tampoc personis amb malalties neurològiques com pot ser el Parkinson i l’epilèpsia. A vegades, l’essència pot donar reaccions al·lèrgiques sobretot en nens arribant fins i tot a provocar fenòmens convulsius.

El timol, el component majoritari de l’oli essencial pot causar mal hepàtic, albuminúria (excreció per orina d’albúmina) i hematúria (sang en orina).

Els banys de farigola no són recomanables en cas de ferides o inflamacions cutànies, febre, insuficiència cardíaca o hipertensió.

Bibliografia

 img-20160911-wa0028

Marta Alcaraz Rodríguez

Naturòpata, Reflexòloga podal i Autora del Blog

Atención La informació presentada en aquesta pàgina web no pot en cap cas substituir a un diagnòstic mèdic. Consulti amb el seu metge qualsevol aplicació amb finalitats terapèutiques. L’autora no es responsabilitza de l’ús indegut de la informació presentada, així com no té per que estar d’acord amb la totalitat del contingut dels post publicats.